שמואלי-עידו אדריכלים | בית הקיר המרחף | Floating Wall | שמואלי-עידו אדריכלים

בית הקיר המרחף | Floating Wall

תל אביב

 

 בית הקיר המרחף

פרויקט : דירת יוקרה 

מיקום : תל אביב, ישראל

שיבוש ההיגיון המרחבי ובעיקר טשטוש גבולות בין הפרטי לציבורי הוא אחד הסממנים הבולטים של תופעת הדירות המחולקות – צורך קיומי שטופח על פניהם המתחמקים של הרשויות. מעבר לבעייתיות החברתית המורכבת, הוא מהווה אתגר תכנוני המאלץ את האדריכלים להתמודד עם תכנון מחדש של חללים קטנים

.ההיבט החיובי של התופעה הוא בכך שהוא מצליח למחוק את החיוך הציני של הדירות הקבלניות שלעולם אינן מכוונות למשתמש

.הדירה המוצגת כאן אינה מחולקת, אבל ניכרת בה התמודדות יצירתית עם חלוקה מחדש של חלל קטן יחסית, לטובת משתמש מוגדר
קיר 'מרחף' הכולא מאחוריו חדר שינה, אמבטיה ושירותים – יוצר יחסי הכלה, שבהם היחסים הליניאריים בין פרטי לציבורי מקבלים מימד דו כיווני. פרטיות רבה אין שם. אבל, היות שמדובר בשלב זה בזוג ללא ילדים, המימד הרומנטי חוגג. התחושה המתקבלת היא של חלל פתוח ומרווח, הנהנה מחשיפה טובה אל הנוף האורבני
.מרכיבי השלד החשופים, הקיר המערער את מושג הקביעות, והמבטים המשתנים בהתאם למיקום – מעשירים בפשטות ראויה את חוויית החלל

 


Floating Wall House

Project:  Luxury Apartment 

Location: Tel-Aviv, Israel 

Spatial disruption and, particularly, a sweeping blurring of the private/public boundaries are highly characteristic of the re-divided apartment phenomenon – an existential need to snap awake the ignoring authorities. Beyond the social problems inherent in this trend, it creates a planning challenge forcing architects to cope with the re-planning of small spaces

The positive aspect of this phenomenon is that it actually manages to wipe away the cynical smile of the contractors’ apartments, never intended for a specific user. The apartment presented here is not a re-divided one. However, it exemplifies a creative architectural solution for the re-division of a relatively small apartment, for the benefit of a specific user. A “floating” wall with the bedroom, bathroom and toilet behind creates a contained/containing bi-directional relation, between the private and the public. Much privacy can not be found there, but since the flat is meant for a young couple without children, the romantic dimension rejoices. The overall sense is of an open comfortable space, enjoying a good exposure to the urban scenery. The deliberately bare components of the structure, rattling the notion of the temporality of a floating wall, and the ever changing view according to the location – lend simple and deserving enrichment to the experiencing of the space

Read more
site by Triotech